Home

Dag 22Ik word weer wakker van het vuur in de keuken, ze zijn al aan het koken. Het is nog maar net 6 uur en het hele rieten huis is gevuld met rook. Buiten is het heerlijk rustig en lekker koel. De buffelows staan al in de afgewerkte rijstvelden rustig te grazen. Af en toe komen er mensen langs die naar het veld gaan om te gaan werken. Maar de meeste mensen zijn al hard bezig. We krijgen een ontbijtje en hierna gaan we verder lopen.
------------

We lopen weer door en langs de rijstvelden. Als je door de rijstvelden loopt, loop je op de dammetjes die ze hebben gebouwd, maar af en te zijn ze nogal smal en slip je er vanaf. En als je een pech heb sta je met je voeten in het water. En af en toe zijn de dammetjes onderbroken en dan moet je een stukje springen. En hopen dat het dammetje het houdt.
------------


We lopen over hele mooie bruggen. Het zijn hangbruggen met houten planken, en als je er met meer dan 1 persoon overloopt wiebelt hij langs alle kanten. Her en der zie je in het veld mensen die de velletjes van de rijst afhalen. Dit gebeurt op de oude manier : Als het een beetje waait gooien ze de rijst langzaam van een hoge afstand naar beneden, zodat de velletjes van de rijst wegwaaien.
------------

Dan heb je ook nog de rijststampers. Je hebt een grote stok met aan de ene kant een waterbak en de andere kant een stamper met een bak rijst. En in het midden van de stok zit een scharnierpunt. De waterbak loopt vol met water, en wordt zo zwaar dat de stok kantelt. Door het kantelen leegt de water bak zich, en valt de stamper naar beneden. Het water komt van een beekje uit de bergen. Ik hoorde dat een bak rijst er 3 dagen onder moet staan voor dat het fijn genoeg was.
------------

Er lopen ook veel kinderen rond hier in dit gebied. Ongeveer de helft van deze kinderen proberen iets te verkopen aan je. De anderen zitten samen met hun huisdier gewoon een beetje te kijken.
------------

Rond de middag kreeg ik last van mijn kruisbanden, die voelde ik goed als ik naar beneden moest lopen. En om mijn kruisbanden een beetje te sparen liep ik achteruit naar beneden, want dan had ik geen last. Tegen het einde van de middag moesten we nog een heel stuk omlaag. Ik dacht dat haal ik nooit, maar toch is het gelukt zonder iets te forceren. Ik was blij dat ik beneden was.
------------
Er kwam nog een voorstel om te gaan zwemmen in een beekje, ik vroeg of dat nog ver lopen was. Iemand zei dat het zeker een kwartier lopen was en een ander dacht dat het maar 5 minuten was. Ik wilde wel mee gaan zwemmen, maar het lopen was zeker 20 minuten en dat viel eigenlijk wel tegen. Het water was ijskoud, maar de omgeving was supermooi. Voor ons was een hele steile berg, met een mooie waterval die uitmondde in het beekje waarin wij zwommen. Ik ben er niet lang in geweest, ik had het heel snel koud.
------------
Na het avondeten werden mijn kamergenoot en ik gevraagd om even bij de lokale mensen te zitten. Daar kregen we rijstwijn, ik denk dat er 35% alcohol in zat. Er gingen twee flessen open. En die hebben we met een man of 6 leeggemaakt. Daarna kwam er een fles firewater naar boven. Deze was nog sterker. Deze fles ging gelukkig niet leeg. Later gingen we nog even naar ander gasthuis waar een paar Duitsers zaten. Ik voelde de drank al goed. Maar we moesten nog terug naar ons gasthuis en we hadden geen licht bij, en hier heb je dus geen lantaarns. En we moesten over de dammetjes lopen van de rijstvelden, ik heb dus ook natte voeten gekregen. Ik heb wel lekker geslapen.
Ik wil ook iets zeggen over deze dag.Meer foto's
Roland de Jong Mail:Roland@photostudio.nl