Home

Dag 23Weer was ik vroeg waker, en de kater viel wel mee gelukkig, maar echt fit was ik niet. Na het ontbijt, heerlijke pannenkoeken, zijn we nog even gaan zwemmen. Weer in dat koude water, maar dat deed me goed. Ik heb geprobeerd om tegen de stroom van de water val in te zwemmen, maar dat lukt dus echt niet. Als je een beetje in beweging blijft krijg je het niet snel koud. Niet iedereen is mee gaan zwemmen. Toen we dus terug kwamen bij het gasthuis was er een deel al aan het lopen. Ze gingen over de weg lopen. We moesten vandaag alleen maar omhoog lopen, en dat kwam voor mij goed uit.
------------
Nadat ik alles had ingepakt ging ons groepje ook weer lopen, maar wij namen een andere weg, veel korter maar ook veel steiler. Na een half uur zwaar omhoog klimmen, konden we in de verte de andere groep zien lopen. Ze zaten een heel stuk opzij en een heel eind achter ons, maar wel een stukje hoger. Het duurde niet lang of we zaten hoger dan de andere groep. Het was een hele warme dag. Ik had anderhalve liter water bij me en die ging er heel hard doorheen. Als je ergens een boompje zag ging je er even onder staan. Want in de volle zon was het bijna niet te houden. Ik denk dat we twee uur gelopen hebben.
------------

Toen kwamen we bij een plaats waar we even hebben gewacht op de andere groep. Ook hebben we daar gegeten. Dit was ook de plek waar een paar jeeps ons ophaalden en ons terug zouden brengen naar Sapa. We gingen in de jeep zitten. Toen onze jeep weg wilde rijden kreeg hij hem niet in de versnelling en er lag een plas olie onder de koppelingspedaal. Met ander woorden : de koppeling was stuk. Dus we dachten : we zullen maar uitstappen want dit gaat niet. Dit vonden ze niet leuk. `Wat nou, als de koppeling niet werkt kunnen we nog wel rijden` we moesten weer instappen. Ze duwden de jeep aan en daar reden we, ik heb heel wat tand wielen gehoord. We vlogen echt door de bergen heen want we mochten niet stilvallen. We moesten wel 70 Km rijden. Er werd heel veel getoetert om alle mensen uit de kant te laten gaan voor ons. Af en toe scheelde het niet veel of we raakten iemand. Maar gelukkig zijn we veilig aan gekomen.
------------
We hadden nog een paar uur om vrij te besteden in Sapa. Ik ben er alleen op uitgetrokken. Sapa is echt een toeristisch dorpje. Ik liep langs een kapper. Kappers staan hier gewoon op straat. Hij vroeg of ik me wilde laten knippen, en dit met handgebaren. Ik dacht waarom ook niet. Dus ik zei 5.000 dong door mijn hand te laten zien met vijf vingers en hij wees de stoel. Ik ging zitten en vertelde hoe ik het wilde hebben. Dat snapte hij wel. Ik dacht terwijl hij aan het knippen was, dat 5.000 dong wel erg weinig was. Ondertussen vroeg hij nog of ik me ook nog wilde laten scheren en iets van ontharen. Ik dacht waarom ook niet. Dus ik zei doe maar. Hij was vrij snel klaar. En ik keek in de spiegel en het zag er prima uit. En wilde hem gaan betalen. Ik dacht laten we hem 10.000 dong geven. Maar toen keek hij heel verbaasd en zei dat het 225.000 dong was. Of wel 15 euro. WAT !!!. Ik zei dat dat niet de afspraak was, maar hij zei van wel. Na heel veel onderhandelen heb ik hem 6 euro gegeven (90.000 dong), wat veel te veel is. Dit is de enige keer geweest dat ik me echt afgezet voelde hier in Vietnam.
------------
Later heb ik nog heerlijk, met een paar reisgenoten, gegeten in ons hotel. En ik heb de avond afgesloten bij onze gids die aan het zingen was, en dit deed hij zeer goed en vol passie. Ik zag alleen een beetje op tegen de terugreis morgen.
Ik wil ook iets zeggen over deze dag.Meer foto's
Roland de Jong Mail:Roland@photostudio.nl