Home

Dag 4


We moeten vandaag best vroeg opstaan omdat we om 8 uur willen vertrekken richting Mekongdelta. Voor het eerst kom je buiten het centrum van de stad. Het wordt wat rustiger op straat Overal langs de weg zie je mensen iets verkopen of ze hebben hun voortuin ingericht als werkplaats of als een soort etalage. Het lijkt er echt op dat bij elk huis wat langs de weg staat een bedrijfje of winkeltje is en ze doen alles voor hun huis zodat iedereen kan zien wat ze te bieden hebben. En dus hopen ze ook dat er mensen iets komen kopen.
------------

Het is best lang rijden dus stoppen we onderweg om onze benen wat te strekken en wat te eten. We stoppen ergens langs een drukke weg waar een eetgelegenheid is, niet 1 van onze groep gaat naar deze eetgelegenheid, maar zoekt iets meer lokaals op; je hebt keuze zat hier. Je kan overal wel iets te eten vinden. We rijden verder en de natuur word steeds groener. Als we over een hoge brug rijden zie je goed het bos met daarin af en toe een huis. Lijkt me heerlijk om hier te wonen. Ook zien we rijstvelden waar graven in staan dit blijkt normaal hier te zijn; dat je begraven word in de rijstvelden waar je zelf gewerkt hebt.
------------


We komen uit bij een klein dorpje waar we zullen overstappen op een boot. De boot is trouwens de beste manier om de Mekongdelta te bekijken. Maar voordat we in de boot stappen mogen we een lokale markt bezoeken. Het is weer net zo op elkaar gedrukt als in de bazar. Ze verkopen hier vooral eten. Je kan er van alles krijgen; rijst, graan, pepers, fruit, vlees en nog veel meer. Bijna al het vlees is nog levend, je ziet dus ook levende kippen, eenden, biggetjes en varkens. Vis is er ook in overvloed, je gaat bijna over je nek van de visgeur. Ik ben maar snel voorbij de visafdeling gelopen.
------------

Je ziet mensen hard werken om het vlees en vis zo netjes mogelijk te maken. En mensen die krijsende varkens aanvoeren, of er liggen gewoon mensen te slapen bij hun koopwaar, ze zijn lekker een middagdutje aan het doen. Het is er een gezellige drukke boel. We mochten een half uur op de markt blijven en dan zouden we gaan eten, maar een half uur was echt te kort dus kwamen te laat aan waar we zouden eten. Iedereen zat al aan tafel en de reisleider was ons aan het zoeken. Even later kwam hii terug omdat hij ons niet kon vinden; gelukkig waren we er al.
------------

Na het eten gingen we op de boot verder, We worden op twee bootjes verdeeld omdat de bootjes niet al te groot waren. We gaan varen en we varen langs de achterkant van de markt, hier kan je goed zien dat er veel spullen via het water worden aangevoerd. Je ziet overal bootjes en één of twee mensen erin die iets aan het vervoeren zijn. Wij kijken naar hen en zij kijken naar ons. De meeste mensen kijken heel vriendelijk en/of zwaaien ook nog. Je ziet de eenvoudige huisjes langs het water en de mensen die er in leven. Als ze water nodig hebben halen ze dat uit de rivier. Wat ze hier dan mee doen weet ik nog, ik denk niet dat je er van kan drinken. De was wordt er wel gewoon in gedaan.
------------
Tegenwoordig is de Mekongdelta weer het meest welvarende en dichtstbevolkte deel van Vietnam. De Mekong ontspringt in Tibet en stroomt via China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam naar de Zuid-Chinese Zee. De Mekongdelta is zeer vlak en ligt slechts enkele meters boven zeeniveau. Toch is het verschil tussen hoog- en laagwater hier heel gering en hoge dijken ontbreken hier dan ook. Als de rivier in september haar hoogste stand heeft bereikt stroomt het water via een zijrivier naar het Tonlé Sap-meer in Cambodja. De rivier neemt echter wel zeer vruchtbare slib vanuit hoger gelegen berggebieden mee en zet dit bij hoogwater hier af. De vruchtbare grond geeft de mogelijkheid tot landbouw; Fruit, maïs, ananas, suikerriet, kokosnoten, sojabonen, pinda`s, tabak, maar vooral rijst wordt hier verbouwd. De Mekongdelta wordt dan ook niet voor niets de `rijstschuur` van Vietnam genoemd.
------------

We stappen even uit de boot om een paar bedrijfjes te bezoeken. We gaan eerst naar een tegelmakerij. Dit gebeurt volledig met de hand. Er zijn wel machine`s maar niet op elektriciteit. Het is echt een stukje vakmanschap hoe ze de tegels maken. Ik moet zeggen; het lijkt me ontzettend saai werk als je dat de hele dag moet doen, de enige afwisseling die ze hebben is het motiefje in de tegel. Er zijn maar drie mensen aan het werk.
------------

We lopen door nog wat bedrijfjes heen en zien hoe daken worden gemaakt van bladeren van bomen en hoe ze messen-slijpen maken. Overal zijn ze wel met wat bezig. De oudere mensen helpen vaak gewoon mee of zitten lekker in hun open huis. Even later stappen we weer in onze bootjes om verder te varen.
------------

We leggen nog eens aan, maar nu om een grote terracotta-pottenbakkerij te bekijken. Ook hier worden alle potten met de hand gemaakt. Van heel groot tot gewoon, kleintjes zie je hier niet. Dus je kan ze niet mee nemen als souvenir. Er staan wel een stuk of 8 grote ovens waar de potten in gebakken worden. Als de ene oven bakt wordt de andere in of uitgeruimd. Ze zijn net een oven aan het uitruimen, dit doen de vrouwen. Ze zijn vol enthousiasme bezig met uitruimen. En als ze ons zien krijgen ze de slappe lach. Erg leuk om te zien. Je voelt de warmte nog uit de oven komen en het is al warm. Ze staan dan ook nog zelf in de oven het zware werk te doen. Maar je ziet geen enkel ongelukkig gezicht. De ovens worden gestookt op de vliesjes van de rijst die met grote boten worden aangevoerd.
------------
We trekken nu verder de Mekongdelta in. De kanaaltjes worden smaller en het word een stuk rustiger. We gaan nog langs een bonsaibomen-kwekerij waar we slangenwijn te drinken krijgen, dit proeft net naar Whisky maar dan iets zachter. We mogen ook nog een slang vasthouden deze is wel 3.5 meter lang. Ik heb hem ook vast gehouden je voelt er van alles in bewegen. Of ze nu van deze slangen wijn maken weet ik niet. Even later zijn we naar onze overnachtingsplek toe gegaan, waar we in het donker aankomen. We komen met ons allen op twee zaaltjes te liggen, en de bedden zijn niet eens zo slecht. Er zijn ook klamboes aanwezig. Naar een goede maaltijd en een goed gesprek met onze groepsleden gaan we slapen.
Ik wil ook iets zeggen over deze dag.Meer foto's
Roland de Jong Mail:Roland@photostudio.nl