Home

Dag 5

Vannacht heb ik aardig geslapen. Was wel warm en veel lawaai op de kamer. Het lawaai komt door de ventilatoren die staan te blazen. Ze zijn er om de lucht in beweging te houden zodat de muggen niet in grote getalen aanwezig zijn. Al slaap je onder een klamboe en heb je je van boven tot onder ingesmeerd met antimuggen olie, toch heb je muggensteken. Even lekker onder de warme douche is er niet bij want er is geen warm water. Toch wil je je een beetje opfrissen. Dus kruip je maar onder de koude douche en achteraf was dan die douche toch heel lekker.
------------

Na het ontbijt gaan we een stuk fietsen. De fietsen stonden al op ons te wachten, ze zijn `s ochtends vroeg voor ons gehaald en klaar gezet. De kwaliteit van de fietsen was echt slecht. Gelukkig was ik er vroeg bij en kon nog een aardige fiets uitzoeken, ik heb er wel 7 geprobeerd. Op den duur heb ik maar genoegen genomen met een iets betere slechte fiets. Er viel op te fietsen. We fietsten over een weg van niet breder dan een meter. Als er een tegenligger aankwam moest je vaak stoppen omdat de weg gewoon te smal was. Auto`s waren er hier dus ook niet. Overal zijn hier slootjes waar een klein bruggetje over is gelegd. Later kwamen we dan wel op een breder stuk waar het aardige normaal was. Ze waren ook ergens aan de weg bezig, het was net zo`n modderpoel. En iedereen rijd er gewoon doorheen net alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dus wij ook. Maar de helft van de groep komt er niet doorheen gefietst en moeten afstappen.
------------

Na anderhalf uur gefietst te hebben leveren we onze fietsen in en gaan weer op onze bootjes verder. We gaan op weg naar de drijvende markt. Maar we moeten eerst nog een heel stuk varen. Je ziet allerlei soorten boten voorbij komen en iedereen is wel iets aan het vervoeren. We komen op een grote plas uit die we moeten oversteken. Aan de andere kant is de drijvende markt. Bij de drijvende markt aangekomen liggen daar een stuk of 25 bootjes die allemaal iets aan te bieden hebben. En om te laten zien wat ze aan te bieden hebben hangen ze hun handelswaar in de mast. Niet alles natuurlijk maar net 1 of 2 dingen. Op deze manier kan je snel zien wat ieder te bieden heeft.
------------

We gaan weer aan wal en bezoeken een bedrijfje waar ze gepofte rijstkoekjes maken. Door een wok met heel fijn zand goed warm te maken en daarbij rijst te gooien poft de rijst. Een leuk gezicht; dit zand is pikzwart en dan gooien ze er rijst in en binnen enkele secondes is alles wit. Het grootste deel van derijst wordt er uitgeschept en de rest wordt door een zeef gehaald. Later wordt er nog een soort warme suikersap doorheen geroerd en dan leggen ze heel het zooitje (want zo ziet het er nu uit) in een lage houten bak; deze is ongeveer 3cm hoog. Deze bak strijken ze af en ondertussen is het afgekoeld en blijkbaar plakt het niet meer en kunnen ze alles in kleine stukjes snijden. Alle vrouwen van het gezin pakken de koekjes razend snel in. Zodat ze verkocht kunnen worden. Bijna iedereen die aan het werken is is ook TV aan het kijken. Blijkbaar zijn ze verslaafd aan een heel slappe soapserie op TV.
------------
We varen nog een stuk en komen weer bij de bus aan die ons naar Saigon brengt.
Ik wil ook iets zeggen over deze dag.Meer foto's
Roland de Jong Mail:Roland@photostudio.nl